Mas de Cynanque

mas de cynanquemas de cynanque|xavier|violaine

Sinds 1982 heeft één van de grootste cru's van de Languedoc de AOC status voor zijn rode en rosé wijnen: de AOC Sain Chinian. Deze AOC strekt zich uit over 20 gemeenten in het uiterste zuiden van de Cévennen.

Het is hier dat we het familiale domein van Xavier en Violaine ontdekten. Beiden afgestudeerd als oenoloog, maken ze samen alle wijnen van hun domein. Lage rendementen (gemiddeld 20hl/ha), respect voor terroir en milieu, gecombineerd met zeer oude wijnstuiken typeren hun wijnen. De cru's hebben hun eigen typiciteit en zijn allemaal de moeite waard. Mas de Cynanque is een top-domein. De wijnen behoren tot de top van de AOC Saint Chinian en dus ook tot de top van de hele Languedoc.

Alle druiven worden biologisch geteeld en met de hand geplukt. Het gebruik van hout is minimaal zodat je het fruit van de rijpe druiven maximaal proeft. Houtrijping gebeurt in vaten van 300 liter, zodat het hout nooit de bovenhand neemt.

Op de blog van Rosemary George worden er interessante dingen verteld over het domein: http://tastelanguedoc.blogspot.com/2011/10/mas-cynanque.html 

Cuvée Fleur de Cynanque - Rouge Cynanqye Plein Gres

Carignan, Grenache, Syrah

Hoofdzakelijk Carignan die werd aangeplant in 1911! De oude carignan brengt deze wijn op een hoog niveau. In de neus hebben we veel kruiden en rood fruit (kersen en rode besjes). De smaak is krachtig, mondvullend, sappig en vooral lang. De Carignan zorgt ook voor fijne tannines zodat de wijn niet gaat vermoeien en opvallend fris en fuitig blijft. Zelden zo'n lekkere 'instapwijn' tegengekomen. Deze cuvée zet dadelijk de trend: Mas de Cynanque staat voor kwaliteit!

  

7,5 euro (incl. BTW) Bestellen

Cuvée Plein Grès - Rouge

30% Syrah, 30% Mourvèdre, 30% Carignan, 10% Grenache 

9,5 euro (incl. BTW) Bestellen

Cuvée Acutum - RougeAcutum - Mas de Cynanque

Syrah, Mourvèdre, Carignan, Grenache 

De Acutum wordt gemaakt van druiven van grotendeels zeer oude wijnstokken, is biologisch geteeld en met de hand geplukt. De houtrijping gebeurde in grote vaten. Zo blijft het fruit van de rijpe druiven mooi primeren op het hout. In de ietwat geroosterde neus herken je ook kersen, zwarte olijven en zachte kruiden. Laat je ook bekoren door de elegante smaak met tonen van rijp fruit, vanille en zelfs een toets van mokka en leer. Lekker bij een bord wild of rood vlees.

 

13,5 euro (incl. BTW) Bestellen  

Cuvée Althea - Blanc

Roussanne, Grenache blanc en Vermentino

13,5 euro (incl. BTW) Bestellen

Cuvée Amicytia - Rouge 

Oude grenachecynanque|amicytia

Een perceel oude grenache omgeven door garrigue is de basis voor deze cuvée. Het rendement is met 15 hl/ha erg laag. Ook de oplage is beperkt: slechts 1000 flessen. Twaalf maanden op oude houten vaten geven deze wijn een ongekende finesse.

In de complexe neus hebben we fijne kruiden, rood fruit, pruimen, wierook, amandelen en cacao. In de mond ontdek je fijne tannines en een aangename finale met framboos.

Dan de afdronk...wat een wijn, kracht en finesse gaan hand in hand en wat een lengte. Het fruit wordt mooi gesupporteerd door het heel subtiel aanwezige hout. Dit is ECHT wel top! Drink deze parel bij een mooi stuk wild met vijgen of veenbessen. Genieten maar...!

 17,5 euro (incl. BTW) Bestellen

Cuvée Nominaris - Rouge 

Syrah

25,5 euro (incl. BTW) Bestellen

 

Site Map | Printable View | © 2009 - 2019 VigneLier |