Villa Trasqua

In 2006 waren we met enkele vrienden op vakantie in Toscane. We gingen, met de Gambero Rosso onder de arm, op zoek naar producenten van een uitstekende Chianti Classico. Zo kwamen we, een beetje op goed geluk, terecht bij domein ‘Villa Trasqua’. We werden ontvangen door een pracht van een Italiaanse vrouw, zo dachten we althans. Dadelijk spraken we onze bewondering voor haar uit, zoals mannen onder elkaar al eens meer doen. Al snel bleek dat onze gastvrouw, Isabelle Delft, Vlaamse was. Tijdens de degustatie waren we onmiddellijk onder de indruk van de Chianti’s die nog steeds gemaakt worden met respect voor de DOCG. Het was voor ons een voorbeeld in de appelatie. Na wat opzoekingswerk bleek dat we niet de enigen zijn die er zo over denken. Het beste bewijs is de verkiezing, tweemaal na elkaar, van de Trasgaia als beste wijn op de ‘international wine contest’.

 

Rosso Toscano IGT Traluna

De Traluna bestaat uit 95% Sangiovese en 5% alicante bouschet. Het is een kruidige, ietwat ‘jammy’ wijn met een zoetje in de afdronk. De wijn wordt gemaakt van druiven uit jonge wijngaarden volgens de ‘moderne stijl’.  Een wijn zonder complexen om nu al van te genieten, hoewel je hem zeker nog 2 jaar kan bewaren.

De fermentatie gebeurt in inox vaten, de verdere rijping gedurende 3 maanden op houten vaten. De kleur is donker robijnrood met violette tinten. In de geur ontdek je kruiden, donkere bessen en een vleugje chocolade. In de smaak vind je zachte tannines met een evenwichtige zuurtegraad en wat gerookte aroma’s. Hij is lekker om zo te drinken, maar de Traluna doet het ook heel goed bij eenvoudige Italiaanse gerechten zoals pizza en pasta. 

9,20 euro (incl. BTW)

 

Chianti Classico Evoluto DOCG 

95% Sangiovese en 5% Canaiolo en ciliegiolo. De fermentatie gebeurt in kegelvormige houten vaten, verdere rijping gedurende 12 maanden in grote Sloveense eikehouten vaten en daarna nog minimum 3 maanden op de fles.

Het resultaat is een zachte, mooi gestructureerde Chianti met een volle smaak en een zeer lange afdronk. In de neus ontwaren we intens fruitig en floraal parfum. We herkennen laurier, anijs, rode bes, kers en ook wat snoep.

Nu al lekker om te drinken, maar enkele jaren in de kelder zullen hem zeker deugd doen. Hij kan zeker nog 7 jaar bewaard worden. Deze Chianti combineert goed bij een voorgerecht met prosciutto, salami en pecorino kaas. Of drink hem bij een hoofdgerecht met voor rood vlees of pasta met een vleessaus. 

15,28 euro (incl. BTW)

 

Chianti Classico Fanatico DOCG Riserva 

100% Sangiovese. De fermentatie gebeurt in kegelvormige houten vaten, 70% rijpt verder in grote Sloveense eikevaten en 30% op Frans hout in barriques. Verdere rijping op de fles gedurende minimum 3 maanden.

Deze Chianti ontwikkelt een hemels, fruitig delicaat parfum, al is hij nog wat gesloten. Nu al te drinken, maar nog tanninerijk. Je kan hem dus beter nog enkele jaren (3 tot 5 jaar) rust gunnen. Geniet er van bij een lekker stukje wild of ''in zijn uppie''. 

19,51 euro (incl. BTW)

 

Chianti Classico Nerento DOCG Riserva 

100% Sangiovese. De fermentatie gebeurt in kegelvormige houten vaten, 50% rijpt verder in grote Sloveense eikevaten en 50% op Frans hout in barriques. Verdere rijping op de fles gedurende minimum 3 maanden.

Dit is Italië op zijn best! Wat een vol en delikaat parfum en wat een smaak. Deze wijn laat je niet meer los. Hij blijft hangen, zowel met zijn ietwat gekruide geur (tijm en drop) als met zijn smaak. 

Net als de Chianti Classico Riserva DOCG is hij nu al lekker, maar wat geduld kan geen kwaad. Deze parel heeft nog een lange kelder-toekomst. Na 10 jaar gaat hij wellicht nog meer verrassen.

24,20 euro (incl. BTW)

 

Trasgaia Supertuscan IGT  

50% Sangiovese en 50% Cabernet Sauvignon. De fermentatie gebeurt in kegelvormige houten vaten, daarna rijpt dit paradepaard nog 16 maanden op Frans hout in barriques.

De uitspraak ‘een engeltje dat ...’ is voor deze wijn uitgevonden! Een verukkelijke wijn met een fijn en delicaat parfum van donkere bessen, vanille en geroosterde en gekruide aroma’s. De smaak is mooi gestructureerd met fluwele tannines en een evenwichtige body. Zeer intense aroma’s van donker bessenfruit, vrij kruidig met geroosterde tinten, maar vooral harmonieus en elegant met een heel lange afdronk. Voor ons duidelijk één van de beste wijnen die we ooit proefden. Niet voor niets werd hij tweemaal verkozen als de beste in zijn klasse op de ‘international wine contest’.

Nu reeds heel lekker om te drinken, maar hij zal nog minimaal 8 jaar evolueren.

34,71 euro (incl. BTW)

Site Map | Printable View | © 2009 - 2019 VigneLier |